Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Τα φυτά!!!


Τα   φυτά!!!


Ελαττώστε τη λίπανση σε όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου.

Εποχιακά φυτά όπως π.χ. η ποϊνσέττια (αλεξανδρινό), η καλαγχόη και τα κυκλάμινα είναι πολυετή γι΄αυτό μην βιαστείτε να τα πετάξετε μόλις περάσουν οι γιορτές. Όταν σταματήσει η ανθοφορία τους, ψάξτε τις σελίδες μας για να μάθετε πώς να διατηρήσετε και να φροντίσετε αυτά τα φυτά σας ώστε να ανθίσουν και του χρόνου τα Χριστούγεννα.

Τις ημέρες των γιορτών οι πόρτες μας ανοιγοκλείνουν συχνότερα για να υποδεχθούν φίλους και συγγενείς επιτρέποντας σε κρύα ρεύματα αέρα να εισβάλλουν στο σπίτι μας. Τα κρύα ρεύματα ταλαιπωρούν όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου και μάλιστα τα πιο ευαίσθητα μπορεί να καταστραφούν. Φροντίστε λοιπόν να μετακινήσετε μερικές γλάστρες από τα σημεία όπου σχηματίζονται ρεύματα σε άλλες πιο προστατευμένες γωνιές του σπιτιού σας και μακριά από τα καλοριφέρ ή το τζάκι.

Η θερμοκρασία κοντά στα τζάμια πέφτει πολύ χαμηλά κατά τη διάρκεια της νύχτας και καλό θα ήταν να απομακρύνετε τα φυτά σας από τα τζάμια μετά τη δύση του ηλίου ή έστω πριν κοιμηθείτε. Το πρωί μπορείτε και πάλι να τα μετακινήσετε στην αρχική τους θέση. Αν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα ή τον απαιτούμενο χρόνο κλείστε από νωρίς τα παντζούρια ώστε να περιορίσετε το κρύο.

Στα πλαίσια της γενικής καθαριότητας του σπιτιού σας ρίξτε κι ένα καθάρισμα στα φύλλα των φυτών σας και την εξωτερική επιφάνεια της γλάστρας. Αν μπορείτε ξεπλύνετε και τα πιατάκια από τις γλάστρες σας τρίβοντάς τα με βούρτσα ή σκληρό σφουγγάρι χρησιμοποιώντας χλωρίνη για να απομακρύνετε τυχόν μούχλα που είναι πολύ επικίνδυνη και για τα φυτά αλλά και για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο σπίτι σας.

Αν δυστυχώς έχετε αγοράσει αληθινό Χριστουγεννιάτικο δέντρο, τοποθετείστε το μακριά από πηγές θερμότητας για να διατηρηθεί πράσινο και φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και βάζετε συχνά παγάκια σε πιατάκια κοντά στη βάση του. Αν δεν το έχετε αγοράσει ακόμα αλλά το σκέφτεστε προτιμήστε να αγοράσετε ένα τα υπέροχα ψεύτικα Χριστουγεννιάτικα δέντρα που θα βρείτε πανεύκολα και που σε τελική ανάλυση θα σας κρατήσει για χρόνια.




Φυτά στο μπαλκόνι


Μετακινήστε σε εσωτερικό χώρο όσα φυτά δεν αντέχουν τις χαμηλές θερμοκρασίες, τοποθετώντας τα σταδιακά σε διάφορες θέσεις για να προσαρμοστούν σιγά-σιγά στις διαφορετικές συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν στην νέα τους θέση.

Ελαττώστε ή διακόψτε τη λίπανση ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε φυτού.

Φυτά εσωτερικού χώρου που όμως μεγαλώνουν για χρόνια στο μπαλκόνι σας χειμώνα-καλοκαίρι μπορούν να παραμείνουν και πάλι έξω, μετακινήστε τα όμως πιο κοντά στους τοίχους ώστε να τα προστατέψετε από τον κρύο αέρα και τις δυνατές βροχές. Οπωσδήποτε κατεβάζετε τις τέντες, αν υπάρχουν, όταν βρέχει δυνατά.

Προμηθευτείτε φύλλα πλαστικού και σπάγκο για να καλύψετε τα φυτά σας σε περίπτωση που χιονίσει ή που η θερμοκρασία πέσει πολύ χαμηλά.

Αν χιονίσει πριν προλάβετε να καλύψετε τα φυτά σας, απομακρύνετε το χιόνι που έχει "κάτσει" πάνω τους με μία σκούπα ή τινάζοντας τα φύλλα τους ώστε να μην παγώσει. Σε κάθε περίπτωση φωτογραφήστε τα γιατί πόσο συχνά βλέπετε χιόνι στο μπαλκόνι σας;

Ελέγχετε συχνά τα πιατάκια από τις γλάστρες σας γιατί συχνά κρατούν νερό από τη βροχή και κινδυνεύουν να σαπίσουν οι ρίζες των φυτών σας. Αν μπορείτε, τοποθετήστε ένα τούβλο ή πήλινα κεσεδάκια κάτω από τη γλάστρα σας μέσα στο πιατάκι ώστε ο πάτος της γλάστρας να μην πατάει σε νερό ακόμα κι αν βρέχει συνεχώς.

Τώρα που τα περισσότερα αναρριχώμενα φυτά ρίχνουν τα φύλλα τους και έχετε πιο ξεκάθαρη εικόνα, στερεώστε καλά τις πέργκολες και τα κλαδιά των φυτών σας πάνω σ΄αυτές ώστε να μην σπάσουν με τον αέρα. Για τον ίδιο λόγο, δέστε τα ψηλά φυτά σας σε στηρίγματα (π.χ. καλάμια) και στερεώστε καλά τις ελαφριές γλάστρες ώστε να μην αναποδογυρίσουν και σπάσουν τα φυτά σας. Θα γλυτώσετε και από πολύ καθάρισμα συν τοις άλλοις.

Για να γλυτώσετε και από επιπλέον καθάρισμα, στρώστε την επιφάνεια της κάθε γλάστρας με μεγάλα βότσαλα ή ελαφριά τύρφη ώστε οι σταγόνες της βροχής να μην "πιτσιλάνε" με λάσπη τη βεράντα σας.

Αν έχετε βάλει βολβούς στο ψυγείο σας για φορτσάρισμα βεβαιωθείτε ότι είναι σε καλή κατάσταση και θυμηθείτε να μην τους έχετε κοντά σε μήλα που μπορεί να τους κάνουν να σαπίσουν.

Οι βολβοί που φυτέψατε στις αρχές του φθινοπώρου θα έχουν ήδη πετάξει. Περιποιηθείτε τους ανασκαλεύοντας ελαφρά το χώμα για να αεριστούν οι βολβοί και αν πρόκειται για ψηλά λουλούδια όπως οι φρέζες ή οι ίριδες φτιάξτε κάποια στηρίγματα που θα κρατήσουν όρθια τα φύλλα τους. Μία καλή ιδέα είναι το πλαστικό πλέγμα που βάζουμε στο μπαλκόνι για τα παιδιά, κομμένο στο κατάλληλο μέγεθος και τυλιγμένο γύρω από τη γλάστρα σαν κύλινδρος. Μία άλλη λύση είναι να βάλετε καλαμάκια στις άκρες της γλάστρας και να δέσετε σε διαφορετικά ύψη δαχτυλίδια από σπάγκο ή το πράσινο σύρμα για τα φυτά ώστε να περιορίσετε τα φύλλα μέσα σε αυτό το δαχτυλίδι. Προσθέστε τύρφη στην επιφάνεια της γλάστρας για να προστατέψετε τους βολβούς από την παγωνιά.

Ξανασχεδιάστε την εικόνα του μπαλκονιού σας στο μυαλό σας ώστε να είστε έτοιμοι την άνοιξη, λαμβάνοντας υπ΄όψιν σας ποια φυτά σας θα χρειαστούν μεγαλύτερες γλάστρες.

Στολίστε τα μεγάλα φυτά σας με πολλά Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια. Είναι όμορφα και κάνουν εσάς, τους γείτονες, τους περαστικούς, όλους μας να νιώθουμε καλύτερα.

Eιρήνη Συμεωνίδου
Ραφαέλα Καραγιαννίδου

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

   ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Η εικόνα που παρουσιάζουν οι χώροι των κάδων απορριμάτων στην περιφέρεια του Δήμου Γλυφάδας είναι σε όλους μας γνωστή. Τόσο γνωστή που, όταν βρισκόμαστε σε γειτονικές δημοτικές περιοχές, μας εντυπωσιάζει το σχετικά βελτιωμένο image εκεί. Βέβαια, γι' αυτή την εικόνα δεν ευθύνονται μόνον οι δημοτικές αρχές.
Έχω συνομιλήσει με μια υποχόνδρια γειτόνισσά μου που αφήνει τα σκουπίδια της έξω από τον κάδο γιατί «σιχαίνεται» να τον αγγίξει. Έτσι ακριβώς! Γνωρίζω συμπολίτες μας που έχουν μεταφέρει αυθαίρετα κάδους από τη γωνία του σπιτιού τους στο πλησιέστερο οικόπεδο ή έξω από το σπίτι του πιο ανεκτικού/αδιάφορου γείτονα. Για λόγους υγιεινής, λένε. Ουσιαστικά, είναι για λόγους καλλαισθησίας.
Γνωρίζω και ανθρώπους που αφήνουν μπάζα, έπιπλα, στρώματα, άχρηστες οικιακές συσκευές και παλιοσίδερα ελπίζοντας ότι κάποιος Aθίγγανος ή πένης αλλοδαπός σύντομα θα επωφεληθεί της δικής τους ευπορίας. Ψυχικά κάνουν! Άλλοι αφήνουν πάκους από εφημερίδες και χαρτόκουτα έξω από τον κάδο απορριμάτων παρά το ότι οι αντίστοιχοι ανακύκλωσης χαρτιού αφθονούν στην περιοχή.
Γνωρίζω επίσης έναν φιλότιμο κύριο που αδειάζει τα κλαδέματα του κήπου του τη νύχτα για να μην τον βλέπουμε όλοι μας στο φως της ημέρας. «Βάλε κι εσύ τα δικά σου απάνω,» μου λέει, γιατί δεν θέλει να θεωρείται ο μόνος υπαίτιος για την ασχήμια του χώρου.
Τέλος, δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιο άγνωστο αυτοκίνητο παρκάρει μπροστά στον κάδο και ο οδηγός του αδειάζει από το πορτ μπαγκάζ τα οικιακά του απορρίμματα μέσα ή και έξω από τον «δικό μας» που κάποτε φρακάρει και δεν ανοίγει. Δυστυχώς, δεν ήταν όλοι οι παλιοί κάδοι που αντικαταστάθηκαν πρόσφατα με καινούργιους.
Όλα αυτά σε τουλάχιστον τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα στο Πυρνάρι. Έτσι, με χαρτιά, κλαδιά, οικιακά σκουπίδια, μπάζα, περιττά αντικείμενα, έπιπλα, και χαλασμένες οικιακές συσκευές οι κάποτε δυσλειτουργούντες κάδοι της περιοχής μας και οι πέριξ αυτών χώροι έχουν πολύ συχνά μια τριτοκοσμική εικόνα αθλιότητας. Δεν συζητάμε καν για την κατάσταση του βουνού. Κάποτε, οι τόποι κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε εστίες μολύνσεων. Συχνά δυσκολεύουν και την οδική κυκλοφορία. Όσο κι αν όλοι μας φέρουμε τις ευθύνες μας, η τοπική αυτοδιοίκηση, δηλαδή ο Δήμος, τι κάνει για όλα αυτά;
Το πρόβλημα είναι σαφώς ευρύτερο απ' ό,τι φαίνεται ή απ' ό,τι, ίσως, καταλαβαίνουμε. Γιατί να μας καίει τόσο πολύ η φροντίδα και η καθαριότητα του ιδιωτικού μας χώρου και να αδιαφορούμε σε τέτοιο βαθμό για τον δημόσιο που μοιραζόμαστε με τους συμπολίτες μας; Τι ένδειξη συλλογικού πολιτισμού και ιδιωτικής καλλιέργειας είναι αυτή; Αν, ωστόσο, τα ερωτήματα αυτά σημαίνουν ότι οι δημότες χρειάζονται παιδεία για να μάθουν να διαχειρίζονται τα απορρίμματα τους, γι' αυτήν την παιδεία δεν ευθύνονται μόνον οι ίδιοι.
Χρειάζεται ενημέρωση και παρότρυνση από τις ιθύνουσες δημοτικές αρχές. Χρειάζεται διευκόλυνση και διάθεση συνεργασίας με πνεύμα κοινοτικής ή δημοτικής αλληλεγγύης. Χρειάζεται δημιουργία νέων προγραμμάτων ανακύκλωσης (με αποτελεσματική συνοδευτική ενημέρωση) και πιθανώς μια δισετήσια περισυλλογή ογκωδών οικιακών απορριμμάτων σε προσυμφωνημένες ημερομηνίες και χώρους και διεξαγωγή των ανάλογων ιδιωτικών συμφωνιών με ενδιαφερόμενους για την συλλήβδην (όχι την κατ' επιλογήν) περισυλλογή τους. Εν ολίγοις, χρειάζεται μια δημοτική υπηρεσία καθαριότητος με ευαισθησία απέναντι στις ανάγκες των δημοτών, με κοινωνική και περιβαλλοντολογική συνείδηση και με την απαραίτητη τεχνογνωσία και πρόγραμμα για την εφαρμογή του ήθους της.
Αυτή η υπηρεσία πρέπει να ανταποκρίνεται έγκαιρα, πρόθυμα και με σύστημα στις εκκλήσεις των δημοτών. Πρέπει να διατίθεται σε εκτεταμένο χρονικό διάστημα ημερησίως, όχι μόνο τις πολύ πρωινές ώρες. Όσο για την ευθύνη του τηλεφωνητή της υπηρεσίας θα πρέπει να δοθεί σε κάποιον που θα έχει, τουλάχιστον, την απαραίτητη ευγένεια, τη βασική διοικητική δεξιότητα ή ευθύνη και τις στοιχειώδεις γνώσεις της ελληνικής γλώσσας για να καλυφθούν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τα αιτήματα και οι ανάγκες των δημοτών. Είθε! Στο χέρι όλων μας δεν είναι;

Γιώργος    Καφανέλης
Νικηφόρος   Δόβας

Η φώκια της Μεσογείου

Η φώκια της Μεσογείου 


Ιστορικά  Στοιχεία
Η φώκια της Μεσογείου έχει αναφερθεί  από τους προϊστορικούς χρόνους. Αν και ταξινομήθηκε το 1779 από τον βιολόγο Herman οι προϊστορικοί άνθρωποι την γνώριζαν καλά και την ζωγράφιζαν μάλιστα στα σπήλαια, εκεί που μπορεί κανείς να βρει τις αρχαιότερες ζωγραφιές του ανθρώπινου γένους. Στα βουνά του Κάδιθ, στην Ανδαλουσία της Νότιας Ισπανίας σε ένα από τα σπήλαια της περιοχής μπορεί να δει κανείς μια τέτοια ζωγραφιά που απεικονίζει φώκια. Σε κατοικίες επίσης προϊστορικών ανθρώπων έχουν βρεθεί κόκαλα φώκιας. Ο Όμηρος αναφέρει τη φώκια στην Οδύσσεια και μιλάει για μια ομάδα από φώκιες που μπήκαν σε μια σπηλιά στην Αλεξάνδρεια για να κοιμηθούν. Είναι στη Δ΄ ραψωδία της Οδύσσειας (στίχοι 405-460) όπου ο Μενέλαος διηγείται στον Τηλέμαχο την συνάντησή του με τον Πρωτέα, τον Θαλάσσιο Δαίμονα, από τον οποίον έμαθε τις τύχες όλων των ηγεμόνων που επέστρεφαν από την Τροία. Ο Πρωτέας ήταν μια δευτερεύουσα θεότητα, στην υπηρεσία του Ποσειδώνα, που μπορούσε να μεταμορφωθεί σε ζώο ή σε στοιχείο της φύσης (φωτιά, νερό κ.ά.) και είχε προφητικές ικανότητες. Αυτός οδηγούσε κοπάδια ολόκληρα από φώκιες στα σκοτεινά βάθη της θάλασσας και μετά έβγαιναν μαζί σε κουφωτές σπηλιές, ξάπλωναν και ξεκουραζόντουσαν. Εκεί ο Πρωτέας αφού κοιτούσε και καμάρωνε τις φώκιες του που ξάπλωναν όλες μαζί κοντά-κοντά, ξάπλωνε και αυτός ανάμεσά τους και κοιμόταν.


                  
Mαρία  Γκανάτσιου      Βάλια  Λέκκα       Ευδοκία   Αλεξούλη

Απειλούμενα Είδη

Απειλούμενα  Είδη
Στη   χώρα  μας   υπάρχουν   πολλά   απειλούμενα   είδη  μερικά  από  αυτά  είναι
το  κόκκινο  ελάφι, το  δελφίνι, το  τσακάλι  και  ο  Μαυρογύπας  κ.α.
Τα  ζώα   αυτά   πεθαίνουν   εξαιτίας  των   ανθρώπων   γιατί  δεν   τα   φροντίζουν.
Τώρα   για  να   επανορθόσουν   αυτό  το  λάθος   πρέπει   να   κάνουν   κάτι   για
αυτά. Κάθε   άνθρωπος   πρέπει να  τα  φροντίζει  και  να  τα  ταϊζει. Για   αυτό
οι   άνθπωποι   αλλά   και   τα  παιδιά    πρέπει   να   δημιουργήσουν   ένα   πλέγμα
γύρω   τους.


Βαγγέλης   Λιγούρας
Παναγιώτης   Ζδάνης
Νάλντι   Ντάρσι

Η καφέ αρκούδα

Η καφέ αρκούδα

Kαθεστώς προστασίας: Η καφέ αρκούδα προστατεύεται σήμερα από τη διεθνή, την κοινοτική και την ελληνική νομοθεσία. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το άρθρο 258(Ν.Δ. 86/69) του Δασικού Κώδικα, απαγορεύεται ο φόνος, η αιχμαλωσία, η κατοχή και η έκθεση σε δημόσια θέα της καφέ αρκούδας. Στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών(Red Data Book) η καφέ αρκούδα αναφέρεται ως κινδυνεύον είδος. Σύμφωνα με την οδηγία 93/43 της ΕΕ, το είδος τελεί υπό προστασία.
Περιγραφή: Έχει σωματώδη διάπλαση, τριγωνικό κεφάλι, κυκλικά αυτιά και μικρά μάτια. Το τρίχωμα μίας ενήλικης αρκούδας παρουσιάζει όλες τις αποχρώσεις του καφέ, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το περιβάλλον στο οποίο ζει.  
Εξάπλωση: Η καφέ αρκούδα (Ursus arctos) έως τον 15ο αιώνα ζούσε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η καταστροφή των βιοτόπων της και το κυνήγι της, που απαγορεύτηκε μόλις εδώ και δύο δεκαετίες, είναι οι κύριες αιτίες της σταδιακής εξαφάνισής της από τις περισσότερες χώρες. Σήμερα ζει σε μικρούς, αποκομμένους πληθυσμούς και κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Στη Γαλλία έχουν απομείνει περίπου 10, ενώ στην Ισπανία και την Ιταλία περίπου από 50. Στην Ελλάδα έως το 19ο αιώνα, η αρκούδα ζούσε ακόμη και στην Πελοπόννησο. Σήμερα έχει περιοριστεί κυρίως στη βόρεια Πίνδο και την κεντρική Ροδόπη. Ο ελάχιστος δυνατός πληθυσμός της υπολογίζεται σε 250 άτομα και αποτελεί το νοτιότερο τμήμα του Βαλκανικού πληθυσμού αρκούδας που δεν ξεπερνά συνολικά τα 2.500-3.000 άτομα. Είναι ωστόσο από τους μεγαλύτερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η φυσική σύνδεση των πληθυσμών της καφέ αρκούδας στη Βαλκανική θα αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης του είδους και στη χώρα μας.
Βιότοπος: Χαρακτηριστικά ενδιαιτήματα τα οποία προτιμά η καφέ αρκούδα είναι τα μικτά δάση κωνοφόρων και φυλλοβόλων που βρίσκονται στην υψομετρική ζώνη μεταξύ 900 και 1700 μέτρων.  Τους θερινούς μήνες συναντιέται επίσης σε καλλιέργειες και οπωρώνες λόγω της διατροφικής τους αξίας.
Βιολογία: Η αρκούδα είναι το πιο μεγάλο χερσαίο θηλαστικό της Ευρώπης. Σε φυσιολογικές συνθήκες ζει περίπου 20 με 25 χρόνια.  Ζει σε ορεινές δασικές περιοχές και είναι ζώο παμφάγο (αν και ταξινομικά ανήκει στην τάξη των σαρκοφάγων) με ιδιαίτερη προτίμηση στις φυτικές τροφές και ιδιαίτερη αδυναμία στο μέλι. Αναπαράγεται από το 4ο-5ο έτος της ηλικίας της, ζευγαρώνει κάθε δύο ή τρία χρόνια, την περίοδο  από το Μάιο έως τον Ιούλιο και γεννά το χειμώνα, συνήθως τον Ιανουάριο, κατά τη διάρκεια του χειμέριου ύπνου από ένα έως δύο και σπανιότερα τρία μικρά, τα οποία γεννιούνται τυφλά και γυμνά ενώ ζυγίζουν μόλις 350-400 γραμμάρια. Τα πρώτα 2-3 χρόνια της ζωής τους είναι τα πιο σημαντικά γιατί κατά το διάστημα αυτό διδάσκονται από τη μητέρα-αρκούδα τον τρόπο επιβίωσης μέσα στο δάσος. Αξιοσημείωτο είναι πως ενώ όλα τα ζώα που πέφτουν σε χειμέριο ύπνο πρέπει κατά καιρούς να ξυπνήσουν για να αποβάλουν τα ούρα τους, η αρκούδα δεν χρειάζεται να κάνει κάτι παρόμοιο διότι διαθέτει έναν μοναδικό μηχανισμό ανακύκλωσης της ουρίας. 
Απειλές:  Οι κυριότεροι κίνδυνοι για την αρκούδα είναι
  • Ο φόνος από τον άνθρωπο
  • η καταστροφή και υποβάθμιση των βιοτόπων της (αλόγιστη και παράνομη υλοτομία, πυρκαγιές, αλόγιστη διάνοιξη δασικών δρόμων)
  • η  απομόνωση των βιοτόπων σε μικρή και μεγάλη κλίμακα (αλόγιστη διάνοιξη δασικών δρόμων και χωρίς σχεδιασμό και έλεγχο τεχνικά έργα όπως φράγματα, μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι)
  • η διακοπή του χειμέριου ύπνου λόγω όχλησης. Ο χειμέριος ύπνος είναι μια διαδικασία συνεχής η οποία μάλιστα αν διακοπεί, δύσκολα ξαναρχίζει, γεγονός που δυσκολεύει την προσπάθεια επιβίωσης κατά τη δύσκολη λόγω έλλειψης τροφής, χειμερινή περίοδο. Επιπλέον, η επιβίωση των νεογνών επιτυγχάνεται μόνο αν η μητέρα δεν απομακρυνθεί από τη φωλιά. 
  • η έλλειψη γνώσης και πληροφόρησης για τα παραπάνω προβλήματα, με αποτέλεσμα την έλλειψη κρατικής ενεργοποίησης καθώς και δραστηριοποίησης των πολιτών.
Δράσεις:Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για την προστασία του περιβάλλοντος και για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες “Προστασίας και διαχείρισης των πληθυσμών και των βιοτόπων της καφέ αρκούδας (Ursus arctos) στην Eλλάδα” ανατέθηκε το 1993 στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ ο συντονισμός και η διαχείριση σχετικού προγράμματος με το όνομα APKTOΣ οι στόχοι του οποίου όριζαν:  
  • Tη μελέτη του χώρου όπου ζει η αρκούδα στη χώρα μας και των κινδύνων που την απειλούν με συνέπεια την περαιτέρω γεωγραφική και πληθυσμιακή της συρρίκνωση.
  • Tην εκπόνηση ενός Σχεδίου Δράσης για το σύνολο της περιοχής εξάπλωσης της αρκούδας.
  • Tο σχεδιασμό παρεμβάσεων για τη βελτίωση των βιοτόπων, τη φύλαξη και παρακολούθηση των πληθυσμών του είδους στις περιοχές της Πίνδου και της Pοδόπης.
  • Tην ανάπτυξη προγραμμάτων βελτίωσης των πρακτικών αποζημίωσης κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και εφαρμογών μέτρων πρόληψης ή αποτροπής συγκρούσεων μεταξύ των παραπάνω ομάδων παραγωγών και της αρκούδας.
  • Την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία καθώς και προγράμματος ευαισθητοποίησης του ελληνικού κοινού και των MME για την προστασία της αρκούδας και των βιοτόπων της.
  • Την οργάνωση, λειτουργία και περαιτέρω ενίσχυση του Περιβαλλοντικού Κέντρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που ήδη λειτουργούσε στο νομό Φλώρινας.
 

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ   ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΑΛΜΠΑΝΗΣ     ΑΝΔΡΕΑΣ
ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ   ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Χελώνα καρέτα-καρέτα


Χελώνα καρέτα-καρέτα

H θαλάσσια χελώνα καρέτα (caretta caretta) εμφανίστηκε στη γη πριν από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες μορφές ζωής στην ιστορία του πλανήτη μας.
Eίναι το μόνο είδος θαλάσσιας χελώνας που αναπαράγεται στην Eλλάδα, όπου βρίσκονται οι πιο σημαντικοί βιότοποί της στη Mεσόγειο.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η υποβάθμιση και η καταστροφή του βιότοπου εξαιτίας ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, έχουν οδηγήσει σε δραστική μείωση των πληθυσμών της. Για πρώτη φορά εδώ και εκατομμύρια χρόνια, η καρέτα απειλείται με εξαφάνιση.
Bιολογία
H καρέτα είναι ερπετό που έχει προσαρμοστεί βιολογικά στο θαλάσσιο περιβάλλον. Eξαρτάται όμως απόλυτα από τη στεριά για τη διαιώνισή της, αφού εκεί ολοκληρώνεται ο βιολογικός της κύκλος, με την ωοτοκία, την εκκόλαψη και την επακόλουθη είσοδο των νεοσσών στη θάλασσα.
Όπως και τα άλλα είδη θαλάσσιων χελωνών, η καρέτα αναπνέει με πνεύμονες. Tο δέρμα της καλύπτεται από φολίδες, ενώ το καβούκι της αποτελείται από κεράτινες πλάκες. H μεσογειακή καρέτα ζυγίζει περίπου 90 κιλά και το μήκος της φτάνει το ένα μέτρο. Tρέφεται με θαλάσσια φυτά και ασπόνδυλα -ιδιαίτερη είναι η προτίμησή της στις τσούχτρες.
Oι θηλυκές Caretta caretta αφού ωριμάσουν σεξουαλικά σε ηλικία περίπου 30 ετών, επιστρέφουν κάθε δύο χρόνια στον τόπο, όπου γεννήθηκαν οι ίδιες, για να εναποθέσουν τα αβγά τους. –ροτιμούν τις αμμώδεις παραλίες με ήπιες κλίσεις και χωρίς εμπόδια, όπου η άμμος έχει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά υφής και μεγέθους
και πληροί τις προϋποθέσεις θερμοκρασίας και υγρασίας, που είναι απαραίτητες για την επώαση.
Γεννάνε τους καλοκαιρινούς μήνες βγαίνοντας δύο ως τέσσερις φορές στην παραλία αργά το βράδυ.
H εκκόλαψη διαρκεί δύο μήνες. Oι νεοσσοί, περίπου 100 σε κάθε φωλιά, έχουν μήκος πέντε εκατοστά και ζυγίζουν 17 γραμμάρια. Mόλις εκκολαφθούν, ανεβαίνουν όλοι μαζί στην επιφάνεια της άμμου και τρέχουν αμέσως προς την θάλασσα. Aυτό το πρώτο ταξίδι είναι το σημαντικότερο της ζωής τους, γιατί βοηθά τα χελωνάκια να προσανατολιστούν και να μπορέσουν να ξαναγυρίσουν στον ίδιο τόπο μερικές δεκαετίες αργότερα. Oι νεοσσοί έχουν να αντιμετωπίσουν πάμπολλους φυσικούς εχθρούς -καβούρια, γλάρους και ψάρια- και η θνησιμότητά τους είναι εξαιρετικά υψηλή. Yπολογίζεται ότι σε κάθε χίλια χελωνάκια επιζεί και ενηλικιώνεται μόνο ένα.
Aπειλές
H υποβάθμιση και η καταστροφή των βιότοπων, όπου αναπαράγεται η καρέτα, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση του είδους. Kύρια αιτία για την αλλοίωση του φυσικού χαρακτήρα των ακτών αποτελεί η άναρχη τουριστική ανάπτυξη, που συνεπάγεται δραστική συρρίκνωση των διαθέσιμων παραλιών ωοτοκίας της χελώνας.
O θόρυβος από τα ξενοδοχεία και τις ταβέρνες τρομάζει τις θηλυκές Caretta caretta, τα φώτα αποπροσανατολίζουν τους νεοσσούς, ενώ τα οχήματα, οι ομπρέλες για τον ήλιο και οι ξαπλώστρες συμπιέζουν την άμμο προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην ωοτοκία και την εκκόλαψη.
"ημαντικές απειλές αποτελούν επίσης η χρήση μη επιλεκτικών αλιευτικών εργαλείων -κάθε χρόνο χιλιάδες θαλάσσιες χελώνες μπλέκονται τυχαία στα δίχτυα και τα παραγάδια και πνίγονται- και η ρύπανση από προϊόντα πετρελαίου, χημικές ουσίες και σκουπίδια.
Iδιαίτερο πρόβλημα αποτελούν οι πλαστικές σακκούλες, αφού οι χελώνες τις τρώνε, νομίζοντας πως πρόκειται για τσούχτρες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία.
Tέλος, κάποιες χελώνες τραυματίζονται, μερικές φορές θανάσιμα, από ταχύπλοα σκάφη, που πλέουν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας.
–άντως, με την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων προστασίας, αυτή η τελευταία απειλή τείνει πλέον να μειωθεί σημαντικά.
H δράση του WWF Eλλάς
Aπό τα πρώτα χρόνια της παρουσίας του στη χώρα μας, το WWF Eλλάς έθεσε την προστασία της χελώνας καρέτα ως μια από τις βασικές προτεραιότητές του και στήριξε το έργο του "υλλόγου –ροστασίας θαλάσσιας Xελώνας, όπως είχε κάνει νωρίτερα και το WWF International.
Eπιπλέον, το WWF Eλλ;ας ανέλαβε δράση στο νομικό τομέα στοχεύοντας τόσο στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας, όσο και στη βελτίωσή τους.
H σημαντικότερη ενέργεια του WWF Eλλάς για την προστασία του είδους ήταν η αγορά της περιοχής που περιβάλλει την παραλία των "εκανίων, στη Zάκυνθο, τη σπουδαιότερη παραλία αναπαραγωγής της χελώνας καρέτα σε ολόκληρη τη Mεσόγειο.
"τόχος ήταν η προστασία του βιότοπου από την αυθαίρετη και άναρχη ανάπτυξη, που έχει παρατηρηθεί σε άλλες παραλίες ωοτοκίας στο νησί.
Έπειτα από δυναμική εκστρατεία εξεύρεσης πόρων, στην οποία ανταποκρίθηκαν χιλιάδες πολίτες από την Eλλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και η Eυρωπαϊκή Ένωση, το WWF Eλλάς κατόρθωσε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσό για την αγορά και τη διαχείριση της περιοχής:800.000.000 δρχ.
"ήμερα το WWF Eλλάς εκπονεί πρόγραμμα για τη διαχείριση της περιοχής με τη διεξαγωγή επιστημονικών μελετών.
H διαχείριση με βάση την επιστημονική γνώση αλλά και την αρχή της ελάχιστης δυνατής παρέμβασης (η παραλία των "εκανίων θα αποτελέσει τον πυρήνα προστασίας στο EΘ–Z), μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο για ανάλογους βιότοπους τόσο στη Zάκυνθο όσο και αλλού.
–αράλληλα η οργάνωση διεξάγει πρόγραμμα φύλαξης της παραλίας των "εκανίων κατά τους θερινούς μήνες.
Oι φύλακες, που είναι κάτοικοι της περιοχής, ενημερώνουν τους επισκέπτες της παραλίας για τα μέτρα προστασίας και αποτρέπουν τις ανθρωπογενείς οχλήσεις.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΤΣΑΡΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΡΝΟΥΤΗΣ
ΤΑΣΟΣ ΒΙΤΚΟΣ

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Νίκη τρίτου!!!!!


Νίκη  τρίτου!!!!!


                 Το τρίτο νικά την Καλλιθέα [7-1]
Με γκολ του Βλαχοδήμου και του Μηνά. Μία στιγμή κορυφαία τα παιδιά τρελάθηκαν με αυτά τα  γκολ . Τα κορίτσια  άρχισαν να λένε όλα τα συνθήματα και έτσι η νίκη μας τελείωσε υπέροχα!!!!!!!!!!!!!!    
                                                                                   
Κώστας, Άκης, Γιώργος

Ι.Μ. Παναγίας Ολυμπιώτισσας

Η Ιερά Μονή

 

 








Η Ι.Μ. Παναγίας Ολυμπιώτισσας, το κόσμημα της πόλης της Ελασσόνας, αποτελεί το πιο σημαντικό ιστορικό μνημείο και αξιοθέατο της επαρχίας. Είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει το Δεκαπεντεύγουστο. Με κάθε τιμή όμως εορτάζεται στις 6 Αυγούστου και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στην οποία ήταν αφιερωμένη η μονή αρχικά. Ο επισκέπτης και μελετητής θα συναντήσει ολοζώντανη μπροστά του την ιστορία του τόπου από τα αρχαία χρόνια μέχρι και το Βυζάντιο, ενώ η αισθητική και τοποθεσία της μονής θα τον κατακλύσει με αισθήματα αναπτέρωσης, μέθεξης και ευεξίας.

Η θέση της μονής είναι στα ΒΔ της Ελασσόνας, στο λόφο πάνω από τον Ελασσονίτη ποταμό και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να εντοπιστεί αφού είναι ορατή από κάθε σημείο της πόλης και του κάμπου. Υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης με αυτοκίνητο αλλά για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχει μονοπάτι μέσα σε υπέροχο δεντρόφυτο περιβάλλον.








Στις μέρες μας η ιερά μονή λειτουργεί ως γυναικεία κοινοβιακή και οι κάτοικοι του τόπου θέλοντας να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους για την βοήθεια της Παναγίας στην απελευθέρωση της πόλης το 1912, κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου (παραμονή της επετείου της απελευθέρωσης) συνοδεύουν σε πομπή λιτανείας την ιερή και θαυματουργή εικόνα από την μονή έως τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στο κέντρο της πόλης.

Ελένη Σολωμού & Μαρία Παπαγεωργίου

3ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας

3ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας



Το 3ο Δημοτικό Σχολείο είναι το νεώτερο από τα τρία σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη της Ελασσόνας. Βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών 25ης Μαρτίου και Κ. Οικονόμου.
Το σχολείο διαθέτει άρτιες εγκαταστάσεις και πλήρη εξοπλισμό, ενώ στον αύλειο χώρο του φιλοξενούνται γήπεδα βόλεϊ και χάντμπολ (χειροσφαίρισης). Το σχολείο εξυπηρετεί κυρίως τις βόρειες και τις ανατολικές συνοικίες της Ελασσόνας.


Κωνσταντίνος Στόγιας
Κωνσταντίνος Μηνάς
Κωνσταντίνος Μηνάς
Θωμάς Mπακρατσάς
Κων/νος Δαούλας ,
Χρήστος Πάντολμος

ΠΑΙΖΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΚΑΝΑΔΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


ΠΑΙΖΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΚΑΝΑΔΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011 και  ώρα 5μ.μ.
Στο καινούργιο γήπεδο της Λάρισας. Μην χάσετε  τέτοιο αγώνα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!,
Θα είναι και το 3 Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας. Είναι φανατικοί οπαδοί της
Ελλάδος .Δεν πρέπει να το χάσετε
Αν  το χάσετε  θα  χάσετε !!!!!!!!
Δεν φαντάζεστε  τα στιχάκια  που θα πούνε τα παιδιά!!!!!!!!!!!!!

Παπαϊωάννου Μιχαέλα!
Τσιμπόλη Βάσω!
Μάτσια Χριστίνα!